Connecting the world of classic Porsche

Kroon maakt voor klassieke porsches een kabelboom

Wat een paar jaar geleden begon als een uitdaging op een forum, is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat zijn producten wereldwijd afzet. Gerard Kroon maakt Wire Harnesses. In het Nederlands: kabelbomen. Ze komen alleen voor in klassieke Porsches.

Door Jean-Paul Taffijn

,,Mijn vrouw en ik zaten die op zeker moment samen aan de keukentafel te maken. Het liep wat uit de hand.’’ Twee jaar geleden pas besloot Kroon de echte stap te zetten. Na lang twijfelen zegde hij zijn baan op bij technologiebedrijf Eekels. Hij huurde een ruimte op bedrijvenpark Rengers in Kolham, installeerde zich en sloeg aan het verzamelen. Draad in alle kleuren van de regenboog, connectoren, zekeringen en nog veel meer. Om klassieke Porsches van een exacte kopie – soms met originele Porsche-onderdelen – te kunnen leveren van de oorspronkelijke bekabeling.

En daar is dus een markt voor. ,,Momenteel kan ik 450 verschillende producten leveren, die gebruikt worden in Porsches vanaf de alleroudste modellen 356, 911, 912, 914 en 928, momenteel tot en met de 911SC uit 1983. Voor de latere types leveren we (nog) geen complete sets maar wel specifieke delen. Elke week gaan er twee tot drie volledige sets uit. Maar ik verkoop daarnaast veel losse kabelbomen. Bijvoorbeeld alleen voor de interieur of kentekenplaatverlichting.’’

De hele wereld over
Die ‘harnesses’ gaan de hele wereld over. Er rijden namelijk nogal wat klassieke Porsches rond op Aarde. Bemiddelde mensen kopen ze momenteel als investering. Dat levert veel meer op dan geld op de bank. En Kroon heeft een antwoord op een vraag die veel eigenaren van de klassieke auto’s hadden: hoe kom ik aan een nieuwe kabelboom.

,,Het bestond gewoon niet of nauwelijks, wat wij doen. Voorheen was het gebruikelijk om met tape en onderdelen die er eigenlijk niet in horen het elektrische systeem op te knappen. Er werden andere kleuren en zelfs kroonsteentjes gebruikt, maar dat wil de échte restaurateur natuurlijk niet.’’

Het kostte Kroon veel, heel veel uren om uit te vinden hoe de kabelbomen van al die modellen er origineel uitzien. ,,In het begin vroeg ik mijn klanten hun oude kabelboom op te sturen. Die legde ik dan uit op de vloer om te zien hoe het in elkaar zat. Alle oude kabelbomen worden gearchiveerd en opgeslagen in dozen.’’


Finse fabriek
En dan is het een kwestie van heel precies de exacte kleuren en lengtes noteren. ,,Wie bij ons bestelt, krijgt er een heel schema bij waar opstaat welke kleur, en welke connector waarop aangesloten moet worden.’’ Kroon gaat heel ver in het nabootsen van het origineel. ,,Soms zoeken we jaren naar een specifiek onderdeel. Hier, deze heb ik uiteindelijk in een Finse fabriek gevonden.

En die daar: die maken we zelf, gegoten in een mal met een speciaal soort rubber. Ik wil dat het niet van het origineel te onderscheiden is. Ik kwam laatst een rood-blauw gestreepte draad tegen. In die diameter nergens te vinden. Dus die hebben we in het buitenland na laten maken. Kost veel, maar dan heb je het ook zoals het was. Dat kunnen onze klanten waarderen.

Momenteel zijn we bezig met een nieuwe kabelboom voor de Porsche 356A waarin Stirling Moss ooit racete. Is op dit moment in restauratie in Nieuw Zeeland. Oudere lezers kennen hem wel.’’ Klanten vinden ‘Kolham’ vooral via mond-tot-mondreclame. Forums op internet zijn cruciaal. Zo is Kroon ook begonnen.

Porschegek
,,Ik ben van jongs af al Porschegek en ik kocht er op zeker moment ook één, een 912 uit 1968. Kost klauwen vol geld, dat opknappen. Toen zag ik een oproep op het Porscheforum waar ik vaak keek. Dat een ander forumlid alle onderdelen kon vinden, behalve een kabelboom. Toen riep ik: stuur je oude maar op, dan maak ik er een. Maanden ben ik ermee zoet geweest, maar toen was het ook gelukt. Toen die Belg van wie de vraag kwam op het forum meldde dat hij zo goed geholpen was, en alles meteen werkte, begon het te rollen.’’

Bron: Dagblad van het Noorden